Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μετά τη διακοπή του καπνίσματος



Τις βλαπτικές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο και το πόσο επιζήμιο είναι για την υγεία σου σίγουρα το έχεις ακούσει και το έχεις διαβάσει σε χιλιάδες άρθρα, όπως επίσης θα έχεις ακούσει και για τις ευεργετικές του ιδιότητες... ''εμένα αυξάνει το μεταβολισμό μου, δε με νοιάζει που θα βγάλω ρυτίδες πριν την ώρα μου και πιθανότατα θα εμφανίσω καρκίνο, αλλά με βοηθάει πολύ να πάω στην τουαλέτα το πρωί, με τη νικοτίνη αποδίδω καλύτερα στο διάβασμα, το τσιγάρο με βοηθάει να σκέφτομαι'' και διάφορα τέτοια αστειάκια...
  Εσύ όμως αντιστάθηκες στον εθισμό γιατί αγαπάς τον εαυτό σου και επιτέλους πήρες την απόφαση να κόψεις το κάπνισμα, χωρίς όμως να ξέρεις με βεβαιότητα το αν θα τα καταφέρεις ή όχι. Το ξέρω πως είναι τρομερά μα τρομερά δύσκολο, αλλά δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Έχω βρεθεί και εγώ  παλιότερα, ευτυχώς με βοήθησαν τα γονίδια μου, που δε ''συμπαθούν'' καθόλου το τσιγάρο και την απαίσια μυρωδιά του, και έτσι άφησα ευκολότερα πίσω μου αυτή την άσχημη συνήθεια! Όποιο και αν είναι το κίνητρό σου για να αποφασίσεις να διακόψεις το κάπνισμα, να θυμάσαι πως  την υγεία σου πρέπει να τη βάλεις πρώτη στη λίστα!  Και αν τύχει κάποια στιγμή να λυγίσεις και κάνεις ένα τσιγάρο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως απέτυχες... απλά πέταξε το πακέτο και συνέχισε την προσπάθεια!
    Αυτό που σχεδόν αναπόφευκτα θα συμβεί μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πρώην καπνιστές αυξάνουν την ποσότητα φαγητού που τρώνε προκειμένου να ξεπεράσουν τη συνήθεια του τσιγάρου. Με το πέρασμα του χρόνου, όχι μόνο δεν παχαίνεις, αλλά βελτιώνεται ο μεταβολισμός σου, καθώς ο οργανισμός λειτουργεί και οξυγονώνεται καλύτερα, εφόσον ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή.

  Άδραξε την ευκαιρία να αρχίσεις γυμναστική.  
 Θα αποκτήσεις extra κίνητρο βλέποντας τον εαυτό σου πιο υγιή και όμορφο από ποτέ. Η γυμναστική είναι ο μεγαλύτερος σου σύμμαχος ενάντια στα περιττά κιλά που παραμονεύουν με τη διακοπή του τσιγάρου.
 Η ασφαλέστερη πρόταση είναι να αρχίσεις με ένα πολύ ήπιο και απλό πρόγραμμα , 4-5 φορές την εβδομάδα, το οποίο θα εμπλουτίζεται  ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε άλλη περίπτωση θα κουραστείς και θα τα παρατήσεις από τη δεύτερη κιόλας προπόνηση. 
Μην πτοηθείς, γιατί δε θα δεις αποτελέσματα από την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα οι οποίες, σημειωτέον, θα  είναι οι χειρότερες μέρες  της προπονητικής σου εμπειρίας. Θα ανταμειφθείς όμως γιατί από την τρίτη εβδομάδα θα αισθάνεσαι γεμάτος ενέργεια, το πρόσωπο σου θα έχει πιο υγιές χρώμα, θα εκτελείς με μεγαλύτερη ευκολία τις ασκήσεις σου και θα αρχίσεις να βλέπεις τις πρώτες αλλαγές στο σώμα σου. Από την τέταρτη εβδομάδα και μετά θα αρχίσουν να βλέπουν τις αλλαγές και οι γύρω σου!
  Στην περίπτωση που η διακοπή του καπνίσματος έγινε με πρόταση γιατρού, καλό θα είναι να τον συμβουλευτείς για το βαθμό της επιβάρυνσης που θα έχει η προπόνησή σου. Εάν είσαι υγιής, αρκεί η συμβουλή του γυμναστή σου. 
  Το να διακόψεις το κάπνισμα είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και στους γύρω σου.
  

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΜΟΥ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γ.Κ.Ηλιόπουλος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο. Άμεσο και αληθινό, σωστός σύμβουλος για την εμμονή των νεοελλήνων. Συγχαρητήρια στην συντάκτρια του.

Χατζηζήση Φανή είπε...

Χαίρομαι πραγματικά να διαβάζω τέτοια σχόλια, σε ευχαριστώ πολύ!