Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Απέφυγε τις μυικές κράμπες με γυμναστική και διατροφή


   Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από τις μυικές κράμπες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή σε κατάσταση ηρεμίας. Είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι μύες βρίσκονται σε συνεχή επώδυνη σύσπαση. Μπορεί να αφορά έναν μυ, αλλά μερικές φορές και ολόκληρη ομάδα συναγωνιστών μυών. 
   Κράμπα μπορεί να πάθεις οπουδήποτε και εμφανίζεται εξίσου σε γυμνασμένα και αγύμναστα άτομα. 


 Συχνότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να πάθεις κράμπα: 
      -Έλλειψη ηλεκτρολυτών και μετάλλων
           -Υπερπροπόνηση και καταπόνηση των μυών.   
               -Αφυδάτωση
                    -Διαβήτης
                        -Υπογλυκαιμία
                             -Αναιμία
                                   -Φάρμακα
                                          -Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας
                                                 -Συχνή χρήση αλκοόλ, και πολλούς ακόμα λόγους.


Τι να κάνεις όταν έχεις μυική κράμπα;  
  Ανεξάρτητα από την αιτιολογία, η αντιμετώπιση της κράμπας είναι η ίδια.  Κάνε ήπια διάταση του μύ όσο καλύτερα μπορείς, παρόλο που ο πόνος σου περιορίζει αυτή τη δυνατότητα. Όταν διατείνεις έναν μυ που συσπάται, αυξάνεται η τάση στους τένοντες και τα οστά στα οποία προσφύονται οι τένοντες δίνοντας ένα μήνυμα κινδύνου ότι οι τένοντες θα καταστραφούν. Έτσι ο εγκέφαλος στέλνει ένα νευρικό ερέθισμα στους μύες να χαλαρώσουν ώστε να προστατευτεί το μυοσκελετικό.  Πίεση στους μύες, μασάζ και παγοθεραπεία για λίγα λεπτά κατά τη διάταση θα βοηθήσουν το μυ να χαλαρώσει.


 Πρόληψη μυικών κραμπών:
-Καλή ενυδάτωση
-Πρόσληψη απαραίτητης ποσότητας: καλίου (μπανάνες, πορτοκάλια, αθλητικά ποτά..) νατρίου (περιέχεται στο κοινό αλάτι) μαγνησίου (πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και ασβεστίου (κυρίως γαλακτοκομικά και αμύγδαλα)
-Βελτίωση φυσικής κατάστασης, οι κράμπες κάνουν την εμφάνισή τους συχνότερα σε αγύμναστους.
-Κάνε διατάσεις πριν την προπόνηση αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν έχεις προβλήματα με κράμπες στον ύπνο σου, κάνε διατάσεις προτού κοιμηθείς. 
  Αν η εμφάνιση μυικών κραμπών είναι πολύ συχνή θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιον ειδικό, ενδεχομένως να  χρειαστείς καθοδήγηση απο διατροφολόγο και γυμναστή.Δεν υπάρχουν σχόλια: