Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τι είναι το fitness ;


Πολλά λέγονται για το fitness που χρησιμοποιείται ευρέως σαν συνώνυμο της φυσικής κατάστασης.
Σύμφωνα με τη wikipedia, fitness είναι η γενική κατάσταση καλής υγείας, συνήθως ως αποτέλεσμα της άσκησης, ενώ η επιστήμη καθορίζει, ως φυσική κατάσταση το επίπεδο που βρίσκονται όλες οι σωματικές, ψυχικές και πνευματικές παράμετροι σε μια δεδομένη στιγμή.

 Η φυσική κατάσταση δεν έχει να κάνει με το αν είσαι πολύ αδύνατος, ή αν διαγράφονται έντονα οι μύες σου. Είναι ένας συνδυασμός ιδιοτήτων που σου επιτρέπουν να αποδίδεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου στην εκτέλεση φυσικών δραστηριοτήτων. Όταν λέμε ότι έχεις έχει καλή φυσική κατάσταση εννοούμε το ότι  έχεις καλή σωματική απόδοση και μπορείς να επιδίδεσαι με άνεση στις απλές καθημερινές σου δραστηριότητες.

5 είναι τα βασικά συστατικά της καλής φυσικής κατάστασης:
     καρδιοαναπνευστική λειτουργία ή αερόβια ικανότητα
           μυική δύναμη
                    μυική αντοχή
                            ευλυγισία-ελαστικότητα
                                  σύσταση σώματος
   Η καρδιοαναπνευστική αντοχή βελτιώνεται με την αερόβια άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση...) H ένταση και η διάρκεια της άσκησης καθορίζει τη συνολική καύση θερμίδων. Έτσι, οι βελτιώσεις στην αντοχή σου μπορούν να επιτευχθούν με υπομέγιστης έντασης και μεγάλης διάρκειας πρόγραμμα (σίγουρα πάνω από 20' χωρίς διάλειμμα) H ένταση της άσκησης θα πρέπει να κυμαίνεται από το 60% έως το 75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (M.K.Σ.) σου. 
   Η μυική δύναμη βελτιώνεται μέσω αναερόβιων ασκήσεων. Είναι συνήθως οι ασκήσεις που εκτελείς με ελεύθερα βάρη, ή και την αντίσταση του βάρους του σώματος σου, και αποσκοπούν στην ενδυνάμωση διαφορετικών μυϊκών ομάδων του σώματος. 
   Η μυική αντοχή  είναι η δυνατότητα σου να εκτελείς μέγιστες επαναλαμβανόμενες συστολές ή συνεχόμενη δύναμη σε ένα σταθερό αντικείμενο. Βελτιώνεται με συνδυασμό μυϊκής δύναμης και καρδιοαναπνευστικής αντοχής, εκτελώντας δυναμικές ασκήσεις σε μικρότερη ένταση και επιβάρυνση από τις ασκήσεις βελτίωσης μυικής δύναμης.
   Η ευλυγισία των αρθρώσεων και η ελαστικότητα των μυών  βελτιώνονται με ασκήσεις διατάσεων, ειδικότερα κατά την διάρκεια της προθέρμανσης και της αποθεραπείας. Παραδείγματα διατατικών ασκήσεων είναι οι στατικές ή παθητικές διατατικές, ενεργητικές ή δυναμικές διατατικές ασκήσεις, βαλλιστικές ασκήσεις και ασκήσεις μεγάλου εύρους. Είναι πολύ σημαντικό να τις εντάσεις στο πρόγραμμα σου γιατί θα σε προστατεύσουν από τραυματισμούς κατά την προπόνηση και θα σε βοηθήσουν στο να διατηρήσεις την ευλυγισία σου όσο μεγαλώνεις. βασικές διατατικές ασκήσεις βρες στο http://www.diet4me.gr/gymnastiki/diataseis-arxarios.html

Η σύσταση του σώματος σου έχει να κάνει με το σωματικό σου βάρος σε σχέση με το λιπώδη ιστό σου (σε προηγούμενη ανάρτηση θα δεις λεπτομέρειες για τη σύσταση του σώματος σου και τιμές φυσιολογικών ποσοστών λίπους)

Δεν υπάρχουν σχόλια: